Sänk din elräkning

Ta kontroll på din elförbrukning! *Under arbete*

** Pga av stor efterfrågan så släpper vi nu 2 prispressade startkit som hjälper en att enkelt komma in i den smarta världen! Ett med strömmätning och ett utan mätning! **
- Kit med strömmätning 1299:-
- Kit utan strömmätning 999:-

En stor utgift för många är när elräkningen ska betalas. El som alltid legat på låga prisnivåer i Sverige har förändrats och priser följer numera marknadsvärdet. Det högre priset vi ser idag är en kombination av att kraftverk har lagts ner, för lite vind, sol och vattenflöde som inte når till nivåer för en bra prissättning på el mm mm. El har aldrig varit så dyrt som det är just nu och alla prognoser pekar på att det inte kommer bli billigare utan det kommer bara bli dyrare.
Oavsett vilket elavtal man har så är det viktigt att ändra sitt beteende hur man konsumerar el. Dagens elpris i just ditt område hittar du här >

Det går att att sänka sina kostnader utan att dra ner på sin levnadsstandard. Ett ökat medvetande om prissättning etc gör att man kommer en bra bit på vägen. Man behöver inte göra stora investeringar för att spara pengar.
Tumregeln är att tänka på att produkter som värmer, kyler eller roterar drar mest energi och de är på de produkterna man kan spara mest.

Se över vilket elabonnemag som passar din förbrukning. Det finns fast pris, timdebitering och rörligt pris.
Det är väldigt enkelt att byta avtal idag och man godkänner de flesta via Bank-ID eller liknande.

- Fast pris eller rörligt pris kan passa dig som konsumerar mest el när det är som dyrast.
- Timdebitering kan passa dig bäst om du har möjlighet att påverka vilka tider du har högst förbrukning.

Elpriser malmö

Timdebitering i en lägenhet utan investering.
Här krävs det ett lite mer aktivt arbete. 
Priserna pendlar mycket på ett dygn och morgondagens pris kan man se idag efter klockan 13.00 och då kan man också anpassa sin förbrukning en del.
Exempel baserat i Malmö 2022-08-29.

- Dyrast är det mellan 18-20.00 med ett pris på ca 1000 öre/kWh
- Mer än halva priset kommer det vara klockan 21.00 404 öre/kWh
- Redan 1 timme senare kl 22.00 blir det ytterliggare en halvering 198 öre/kWh
- Sedan mellan 23.00 till ca 06.00 pendlar priset mellan 16-30 öre/kWh

Med dessa siffror kan man anpassa sin elförbrukning en del som påverkar plånboken positivt redan när nästa räkning kommer.
- Tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin etc behövs kanske inte köras igång direkt man kommer hem från jobb?
- Väntar man till klockan 21.00 så halverar du elkostnaden och går det att vänta till klockan 22.00 så är där en hel del att spara.
- Att koka vatten eller förkoka vattnet i en vattenkokare är ett mycket enkelt sätt att spara pengar på.
- Stänga av kyl och frys när det är som dyrast. En modern kyl eller frys håller temperaturen väldigt bra så länge man inte öppnar dörren.
Förbrukningen kommer öka just när den startar sen igen men har man koll på läget så kommer du betala mindre.
- Har du en bra batteridriven dammsugare så använd den istället för den vanliga dammsugaren när det är som dyrast och sedan ladda den när det är som billigast

Mobiler, surfplattor, batterier, powerbanks, elsparkcyklar, elcyklar och liknande laddas nattetid när priset är som lägst.
I övrigt. Se till att du LED som ljuskällor överallt. Idag finns där alternativ till alla gamla ljuskällor och såklart, låt inte lampor stå tända i onödan.

Timdebitering i en lägenhet med liten investering.

Idag finns det väldigt smarta och billiga produkter som hjälper dig att hålla koll och påverka din förbrukning. Styrning och överblick gör man enkelt i sin telefon. Många av produkterna kan man installera själv och man behöver inte kontakta sin elektriker.

Tex. Smartplugg med strömmätning. Fungerar över WiFi. Går att montera i alla befintliga vägguttag och önskar man styra flertalet produkter kopplar man in ett grenuttag efter smartpluggen.
I appen kan man då ställa in tider när elen är som billigast. Smartpluggarna kan även triggas med små trådlösa rörelsevakter mm om man så önskar.
Det finns även smartpluggar utan energimätning till ett lägre pris och de används i större utsträckning där man inte behöver hålla koll på förbrukningen direkt.

Smarta ljuskällor. Med samma teknik, i samma app och oändligt med olika färger samt ställbart vitt ljus.
Dessa ljuskällor finns med de flesta socklarna och man ser ingen skillnad på "vanliga" ljuskällor och de som är smarta. Passar i spotlights, bordslampor, taklampor mm mm
Även dessa går såklart att trigga via andra smarta produkter tex rörelsevakt, temperatur, väder, solnedgång och mycket mer.


Timdebitering i en villa, hus eller flerfamiljehus.
Ett hus är många gånger mer komplext och flertalet lösning finns att sänka sina utgifter.
Förutom metoderna ovan som såklart går att använda även i ett hus så finns det mycket att göra.
I ett hus har man många gånger en extra kostnad som uppvärmning, kanske kyla, varmvatten, ventilation som man kanske inte har i en lägenhet.
Som grund måste man ha en bra isolering för att ha en möjlighet att sänka sina kostnader. En bra isolering håller huset varmt på vintern och svalt på sommaren.
Förr pratade man om nattsänkning och många produkter har inbyggt stöd för nattsänkning. Man menade på att när man ändå ligger och sover så kan man sänka sin värme tex.
Har man timdebitering är det många gånger mycket billigare el på natten än mitt på dagen. De flesta besparingsmetoderna bygger på att man kan styra sin förbrukning.

Kök.
Mindre hushållsapparater.
Dessa apparater påverkar sällan den totala summan på elräkningen då de oftast används så korta tider. Värt att tänka på att väljer man produkter med lägre effekt (W) är risken att man får använda de längre. Vattenkokare, brödrost. våffeljärn, airfryer mm är exmpel på produkter som oftast har väldigt hög effekt men man tjänar på att använda dem då man endast har igång dem en kort stund.

Kyl & Frys.
En modern kyl och frys är väldigt välisolerade och klarar av att hålla sin kyla även i avstängt läge. Ett par timmar klarar en kyl av och en frys minst det dubbla.
- Se till att ha ett par frysklampar i varje låda, hylla i frysen. Se till att maten och dessa ligger tätt packade, då får man ett optimalt samspel.
- I kylen ser man till att matvarorna står intill varandra för att hjälpas åt att hålla kylan.
- Dörren får inte öppnas i avstängt läge!
Vill man kunna hålla koll på temperaturen utan att behöva öppna dörren så kan man hänga in en enkel inne/ute termometer alternativt en helt trådlös mini klimatsensor. 
Med en klimatsensor i kylen samt en smartplugg så kan du övervaka det direkt i telefonen, ställa in scenario utifrån temperatur, tider, väder mm

Spis och ugn.
Att vara energismart när det kommer till matlagning på spis och i ugn blir genast lite svårare. Mat behöver vi och oftast så äter vi när elen är som dyrast. Ingen vill stå att laga mat 03.00 på natten.
En induktionshäll är i de flesta fall mest effektiv och mest energisnål om man tittar på induktion, keramik samt "vanliga" plattor med värmeelement.
Största platttorna drar ca 1500-2000W vilket betyder att efter ca 30-45 minuter har du förbrukat 1kWh.
En ugn som håller värmen i 200 grader förbrukar ca 0,5kWh
Här kanske man kan hitta en balans på hur man brukar lagar mat och hitta en bra kombination mellan ugn och spis.
- Har du använt ugnen så öppna luckan lite på glänt när du är klar. Då har du extra glädje av spillvärmen.
Och än en gång.... Använd vattenkokare så mycket som möjligt. 

Mikrovågsugn.
Här tjänar man på att ha en hög effekt. Hög effekt leder till kortare tilllagningstider. Har man en combiugn med grill så kan det med fördel användas.
Använd inte mikron för att tina saker. Med lite framförhållning så tinar det även i kylen och kommer dessutom smaka bättre.


Spisfläkt.
En spisfläkt är ett jättebra sätt att ventilera ut matos. De förbrukar sällan några större effekter och det är sällan man kan göra en besparing på den utan att ha den avstängd.
Se till att filterna är rengjorda för att få maximal effekt.
Tänk på att den även transporterar ut dyr uppvärmd luft så använd den med en smula sunt förnuft. Den behöver kanske inte alltid vara igång vid all typ av matlagning?

Badrum, WC.

Golvvärme.
- Elektrisk golvvärme används främst i badrum, hallar, kök och liknande.
Att dra igång den på max på natten framåt morgonen när det är billigt så är det varmt och skönt på morgonen innan man sticker iväg. En rätt lagd golvvärme värmer upp materialet som den är förlagd i som då klarar av att hålla värmen en längre tid utan förbrukning.
Beroende hur man bor och lever så anpassar man även sin förbrukning. Kanske man kan duscha efter 21-22 och då vill man ha igång sin golvvärme för det är skönt om fötterna samt att man får en upptorkning som är snabbare.
- Använder man golvvärme som primär uppvärming i hemmet så kan man antingen sänka temperaturen när det är som dyrast eller låta den vara avstängd. Har man inte en termostat som medgör detta så kan man enkelt montera någon form av smart puck i en dosa och på så sätt tidsstyra, temperatur, väderstyra mm
- Vattenburen golvvärme.
Samma metoder går att göra med vattenburen golvvärme. Dock är det en trögare uppvärmning och lite besvärligare att hitta en bra ratio och kräver kanske andra typer av magnetventiler etc.

Handdukstork.
- Alla älskar en varm, torr handduk efter bad och dusch men till vilket pris? Handdukstorkar är en av de vanligaste elprodukterna i ens hem som man låter stå på dygnet runt, året runt.
Normalt ligger de på en förbrukning på mellan 40-80W. Ha den avstängd eller styr mot vilka tider den ska vara igång istället. Många tror att en handdukstork bidrar till den totala uppvärmningen men det stämmer dåligt. Den är avsedd för att torka handdukar och man får väldigt dålig effektfaktor om man vill värma ett badrum med dem.

Uppvärmning.
Det finns flertalet uppvärmningmetoder för villor. Finns bla direktverkande el, oljepannor, fjärrvärme, luftvärmepumpar och många många fler.
Vad man har för uppvärmning skiljer sig i de flesta fall och beror på var ditt hus ligger samt när det byggdes. När ditt hus byggdes så valdes säkert en uppvärmningsmetod som va bra just då.
Men saker förändras. 
Det många inte vet att dessa olika metoder ger många gånger en lägre kostnad när de kan arbeta tillsammans.
Hemligheten heter bra termostater, temperaturstyrning och tidstyrning.

Luftvärmepump.
Vi minns alla när man tryckte på att man skulle ha luftvärmepumpar. De gamla elelemeten slets ut och man fick ett aggregat inne i hallen och ett större där ute. Så långt va allt bra.......
En luftvärmepump är riktigt bra lösning och fungerar hur bra som helst. Tyvärr är det sällan att hus består av ett stort fyrkantigt rum utan man har ju huset indelat i mindre rum vilket ställer till det en del och drar ner verkningsgraden en del.
Risken finns att vissa rum eller vissa delar av rum får ett stort kallras vid fönster pga av avsaknaden av element eller liknande. Detta gör att man får in mer kyla i huset och luftvärmepumpen får jobba mer och hårdare.
Man kommer även uppleva såklart att rummet är kallare. Att ersätta gamla element med bimetallstermostater bör man ha gjort mot nya med digitala termostater för en jämnare och bättre uppvärmning.

Detta är ett ganska enkelt fenomen att åtgärda och det finns lite olika lösningar.
- Att montera nya radiatorer med digital temostat under fönsterna i de små rummen. I detta fallet är det bättre att välja bort oljefyllda radiatorer då man vill ha en lika snabb uppvärmning som nerkylning.
- Portabla element som enkelt kan tas fram under den kalla årstiden. Finns väldigt snygga och stilrena modeller numera. Önskar man inte justera och optimera dessa själv för totala behovet så använder man något form av produkt med sk smart funktioner.
- Smarta funktioner finns redan inbyggt i en del produkter där man ställer in att endast gå igång när elen är som billigast.
- Har man inte så jättestort problem med kallras så kan små smarta värmefläktar alternativt en klassisk värmefläkt tillsammans med en smartplugg fungera klockrent.
- Att placera ut flera klimatsensorer hjälper en att hitta en riktigt bra balans och ganska snabbt ser man svart på vitt var man behöver mer stödvärme.
Va inte rädd att använda fläktar och element där det står tex 2000W. Dessa ska bara gå in och stödvärma en väldigt kort tid normalt och då behövs en hög effekt för att din luftvärmepump inte ska jobba på fel vis.
Vi hjälper dig gärna hur man optimerar sin värme i förhållande till kostnaden. Hör gärna av dig.

Direktverkande el.
Elradiatorer, takvärme, golvvärme tex

Takvärme var en teknik som gjorde ett tappert försök under en viss tid. Tekniken består av värmeslingor (Typ golvvärme) som byggdes in i taket. Som alla förstår så va effektfaktorn på dem rent ut sagt usel.
Alla vet att värmen stiger uppåt så att installera den typen av värme blev ingen hit.
Har du idag en fungerande takvärme så bör den frånkopplas samt att man väljer ett annat värmealternativ. Det är dyrt i drift och har väldigt dåliga egenskaper för uppvärmning.

Elradiatorer.
De vanligaste är oljefyllda samt öppna paneler och de har lite olika egenskaper.
Oljefyllda element ger något trögare uppvärmning och passar bäst till grundvärme. Oljan i elementen håller värmen ett tag även när det är frånslaget.


Vanliga produkter som används när man vill sänka sina elkostnader:

- Smartplugg med strömmätning
- Smartplugg utan strömmätning
- Trådlös rörelsevakt
- Trådlös klimatsensor
- Självstängande tilluftsventil
- Elpris med timdebitering
- Digital termostat till vattenburna element. Kommande produkt
- Smarta värmefläktar
- Portabla och fasta smarta elelement
- Bra golvvärme med snabb uppvärmning
- Controller för dosmontage
- Vattenkokare