VISAR 1-40 (144)1 2 3 4 Sista 100 per sida

Infällda dosor för elinstallation.

En stabil och lättinstallerad dosa i väggen för din elinstallation gör det enkelt! Använd samma dosor som elektrikern använder så förkortar du installationstiden avsevärt. Populärt elmaterial som både är godkänt och säkert. Vi lagerför apparatdosor och kopplingsdosor från bla ABB, Schneider Electric, Elko och Etman mfl.

Kopplingsdosa

En bra kopplingsdosa gör jobbet så mycket enklare. Har man en kopplingsdosa som sitter stabilt i väggen, gott om kopplingsplats och har bra fäste på rör och slangar så går ens installation så mycket fortare. Kopplingsdosor används för att fördela ut kablarna i anläggningen och underlätta både inkoppling och kabeldragning. Kopplingsdosorna ska man alltid kunna komma åt och de täcker man med doslock som finns både med skruvkoppling och snäppfäste.

En standard kopplingsdosa brukar hålla ett C/C mått mellan skruvarna på 67mm och går att få med ett stort antal olika stutslösningar. Håltagning sker oftast med dosfräs T80 84mm.

Apparatdosa
Aldrig har urvalet av eldosor, apparatdosor varit större och bättre. Apparatdosor som är anpassade för den moderna installationen. Mängder av varianter gör att man kan anpassa sin anläggning i mängder kombinationer. Många väljer en apparatdosa med extra kopplingsutrymme som tex BigBox eller sk pungdosa vilket underlättar när man vill ha in elektronik tex dosdimmer od bakom strömbrytaren. Standard C/C mått på fästskruvarna är 60mm och vanligaste hålsågen är sk T70 74mm. Vanliga apparatdosor används både till vägguttag och strömbrytare. Välj en apparatdosa av hög kvalité då det är dem som håller fast apparaterna och ska klara lång påverkan utan att släppa från väggen.

Rotdosa
Kärt barn har många namn. Rotdosa, Senildosa, Renoveringsdosa, Multidosa mm. Det är en dosa som man kan montera framifrån och väggen behöver inte vara öppen för att man ska få en infälld installation. Vanligast är att man tar upp ett hål och sedan så spänns dosan framifrån mot gips eller liknande. På senare tid har det även kommit rotdosor 1,5 som gör att man kan göra det mer modernt med riktigt låga och snygga vägguttag. 

BigBox, pungdosor & eldosor 1,5
En stor nyhet från de största leverantörerna va när de släppte dosor med extra mycket kopplingsutrymme. Perfekt vid användning av dosdimmers eller smarta puckar bakom apparaterna då det annars blir lätt trångt bakom strömbrytare och vägguttag. Då det är reglerat hur djup en uttagsbrunn måste vara i Sverige så är det svårt att montera extra låga vägguttag i vanliga dosor och just därför använder man en sk 1,5 dosa där man har ovala hål istället för runda och det i sin tur gör att man kan montera lägre uttag.