SOLCELL

Solceller är ett effektivt sätt att omvandla solens strålar till energi som man sedan kan förbruka. Priserna har sjunkit och effekterna har blivit mycket bättre med åren vilket gör solceller till en bra investering. Solpanelerna fångar upp energin från solen och med rätt utrustning så har man el både för förbrukning och i många fall även till att sälja tillbaka till nätleverantörerna.

Mer om solceller.

Hur ser ditt behov ut idag? Hur förbrukar du din el? Många är rädda för att installera solceller då de tror att man måste täcka hela taket med solceller och väljer då kanske att avstå. Visst, ju större energibehov du har desstu större yta av solceller behöver man. Att driva en hel villa med solceller tar mycket anspråk av tex tak i yta men går även att köra i mindre skala och kanske laddning av ett batteripack och då plocka ut energibehovet när man behöver.
Mindre anläggningar kan man tex använda sig till laddning av bil, poolvärme, extra värme mm mm.
De solpaneler som finns på marknaden numera är ganska diskreta och prisvärda. 

Vårt val av solceller.
Vi va ute i ett ganska tidigt skede att jobba med solceller och idag vet vi exakt vad för krav vi ska ställa på leverantörerna och tillverkarna och de leverantörerna vi jobbar med idag är verkligen inte nybörjare inom området. Tex Veissmann har mer än 12000 anställda och jobbat med solenergi i mer än 40 år och de ligger verkligen i framkant inom området. Vi vet även vilka som gör de bästa växelriktarna, detaljerna och tillbehören.
När det kommer till de rena solpanelerna, solcellerna så är det viktigt att man inte stirrar sig blind på produktgarantin utan att man ser efter oberoende tester på effektsgarantin. Det visar hur mycket effektnedgång en solcell gör under tex 10, 25 år.
Mer eller mindre alla solceller är underhållsfria. Ytskiktet på solcellerna gör att väder och vind många gånger håller de rena och du behöver inte ens fundera på att behöva snöröja taket för att det ska fungera.
Att installera solceller är ett behörighets krävande arbete och de måste vara registrerade hos elsäkerhetsverket för att utföra just såna jobb. Hos elsäkerhetsverket kan man enkelt se om ett företag har rätt behörighet för solpaneler.

Val av produkter.
En solcell bör placeras där det är som mest sol såklart och det ställer då krav på att övriga komponenter och klarar den höga UV strålningen från solen. Kablar, slangar, kopplingar mm måste ha ett förstärkt skydd mot UV för att man inte ska riskera driftstörningar där saker gått sönder pga UV strålning.
Åskskydd, säkerhetsbrytare, kablar, kopplingar och växelriktare bör hålla för de höga DC strömmar som solceller genererar.